Konfiguracja ustawień organizacyjnych

Dostosowanie ustawień systemu do zarządzania projektami do realiów pracy organizacji ma wiele korzyści. Taka adaptacja zwiększa efektywność pracy z systemem, polepsza integrację z istniejącą kulturą pracy organizacji, dostosowuje dane, kategorie i zapewnia spełnienie wymagań regulacyjnych. Pozwala to organizacji na bardziej skuteczne i efektywne zarządzanie projektami, co przekłada się na osiąganie celów biznesowych.

Informacje o organizacji

  1. W menu głównym rozwiń grupę Administracja, a następnie przejdź do modułu Ustawienia systemowe.

    Otwarta została karta Ustawienia systemowe. Karta Organizacja jest domyślnie widoczna.
  2. Dołącz logo organizacji, wprowadź nazwę, adres i ustaw domyślny język aplikacji, wybierając go z listy rozwijanej.
  3. Kliknij przycisk Zapisz.
    Wprowadzone zmiany zostały zapisane.

Zakładka Informacje — przestrzeń dyskowa

Sekcja Informacje w Ustawieniach systemowych pokazuje teraz ilość wykorzystanej przestrzeni dyskowej Twojej organizacji (załączniki, eksporty i inne przechowywane pliki). Ułatwia to monitorowanie wykorzystania względem limitów Twojego planu subskrypcji.

Etapy projektów

  1. W menu głównym rozwiń grupę Administracja, przejdź do modułu Ustawienia systemowe.
  2. Przejdź do zakładki Etapy projektu.
  3. Kliknij przycisk Dodaj.
    Otworzyło się okno Dodaj etap.
  4. Wprowadź nazwę etapu projektu.
  5. Wybierz kolor odpowiadający wartości.
  6. Opcjonalnie: Kliknij przycisk Dodaj.
    Etap projektu został dodany i będzie dostępny w ustawieniach projektów.

Ustawienia ryzyk

  1. W menu głównym rozwiń grupę Administracja, przejdź do modułu Ustawienia systemowe i następnie do zakładki Ryzyka. Tutaj możesz dostosować parametry ryzyka: Prawdopodobieństwo, Wpływ i Kategorie ryzyka zgodnie z wymaganiami i zasadami Twojej organizacji.

Dodanie wartości do skali prawdopodobieństwa

  1. W zakładce Prawdopodobieństwo kliknij przycisk +Dodaj.
  2. W oknie dialogowym wprowadź nazwę wartości prawdopodobieństwa i kliknij przycisk Dodaj.
    Nowa wartość prawdopodobieństwa pojawi się na końcu listy. Możesz dostosować kolejność, przeciągając wartości na liście. Pierwsza wartość to najniższe prawdopodobieństwo, a ostatnia to najwyższe prawdopodobieństwo.

Dodaj wartości do skali wpływu

  1. W zakładce Wpływ kliknij przycisk +Dodaj.
  2. W oknie dialogowym wprowadź nazwę wartości wpływu i kliknij przycisk Dodaj.
    Nowa wartość wpływu pojawi się na końcu listy. Możesz dostosować kolejność, przeciągając wartości na liście. Pierwsza wartość to najniższy wpływ, a ostatnia to najwyższy wpływ.

Dodaj kategorie ryzyka

  1. W zakładce Kategorie ryzyka kliknij przycisk +Dodaj.
  2. W oknie dialogowym wprowadź nazwę nowej kategorii i kliknij przycisk Dodaj.
    Nowa wartość kategorii ryzyka pojawi się na liście.

Usuń wartości skali

  1. Kliknij nazwę wartości skali, którą chcesz usunąć.
  2. W oknie dialogowym kliknij przycisk Usuń.
  3. W kolejnym oknie dialogowym wybierz wartość, do której chcesz przenieść usuniętą wartość.
  4. Kliknij przycisk Usuń.
    Wartość skali zostanie usunięta, a powiązane z nią ryzyka zostaną przeniesione do określonej wartości.

Etapy projektów do kalkulacji obciążenia

Administrator systemu może globalnie zdecydować, które projekty będą uwzględniane przy kalkulacji obciążenia pracowników w module Zasoby.

W ustawieniach zasobów znajduje się sekcja „Zliczanie czasochłonności”. Zawiera ona listę wszystkich etapów projektów zdefiniowanych w systemie. Zaznaczenie etapu oznacza, że wszystkie projekty znajdujące się w tym etapie zostaną włączone do kalkulacji obciążenia.

Włączanie/wyłączanie modułów

  1. W menu głównym rozwiń grupę Administracja, przejdź do modułu Ustawienia systemowe, a następnie przejdź do zakładki z nazwą modułu, który chcesz włączyć lub wyłączyć.

    W programie FlexiProject istnieje możliwość włączania i wyłączania modułów: Budżet, Ryzyka, Czas pracy, Zasoby, Przegląd, Scoring, Karty projektów, Produkty, Strategia, Jira.

  2. Włącz/wyłącz moduł, zaznaczając wewnątrz zakładki pole wyboru.
    Moduł został włączony lub wyłączony. Jeśli moduł jest włączony, opcje z nim związane są dostępne. Jeśli moduł jest wyłączony, opcje z nim związane są niedostępne, a dotychczas wprowadzone dane związane z modułem zostają ukryte.