Seznam rozvrhu

Ve výchozím nastavení se po otevření projektu zobrazí zobrazení seznamu plánu projektu. Toto zobrazení obsahuje seznam všech úkolů a milníků, které jsou součástí projektu. Zobrazení seznamu můžete přizpůsobit filtrováním, výběrem konkrétních sloupců a sbalováním a rozbalováním skupin úloh.

Vytvoření hierarchie plánu

Přidané úkoly a milníky se ve výchozím nastavení přidávají na konec seznamu harmonogramu projektu. Úkoly je také možné přidávat a přesouvat přímo na místa v seznamu, kde mají být.

Přidání prvku plánu pod vybraný prvek.

  1. Vyberte položku rozvrhu, pod kterou chcete přidat novou položku, kliknutím do řádku položky rozvrhu v needitovatelném prostoru.
    Řádek vybrané položky rozvrhu byl zvýrazněn světle šedou barvou.
  2. Přidejte novou položku plánu (úkol nebo milník) pomocí tlačítka Nový úkol/Nový milník.
    Nově přidaná položka plánu byla přidána pod zvýrazněnou položku.

Přidejte prvek plánu pomocí možnosti Přidat nad/pod.

  1. V projektu na kartě Plán v seznamu úkolů najeďte kurzorem na řádek úkolu, do kterého chcete přidat novou položku plánu.
    Vedle názvu úkolu se zobrazí symbol tří teček.
  2. Klikněte na symbol tří teček.
    Otevře se nabídka dostupných možností s možnostmi Přidat úkol a Přidat milník.
  3. Najeďte kurzorem na možnost Přidat úkol nebo Přidat milník.
    Zobrazí se seznam možností; k dispozici jsou možnosti Nad a Pod.
  4. Klikněte na možnost Nad nebo Pod.
    V seznamu úloh je pod nebo nad (v závislosti na zvolené možnosti) zvýrazněno pole ve sloupci Název. Vedle ní se zobrazí ikona odpovídající vybrané položce plánu, kolečko označující vybraný úkol nebo otočený čtverec označující milník.
  5. Zadejte název nové položky plánu a potvrďte zadaný název úlohy; klikněte mimo pole Název nebo klikněte na tlačítko enter na klávesnici.

Změňte polohu prvku plánu pomocí možnosti Zvýšit/snížit úroveň.

  1. V projektu na kartě plánu v seznamu úkolů najeďte kurzorem na řádek položky plánu, jejíž úroveň chcete změnit
    . Vedle názvu úkolu se zobrazí symbol tří teček.
  2. Klikněte na symbol tří teček.
    Otevře se nabídka dostupných možností, včetně možnosti Úroveň.
  3. Najeďte kurzorem na možnost Úroveň.
    Zobrazí se seznam možností; možnosti jsou Zvýšená (možnost není k dispozici pro položky rozvrhu s nejvyšší úrovní WBS) a Nižší.
  4. Klikněte na možnost Zvýšit nebo snížit
    Číslo WBS vybraného prvku se zvýší nebo sníží o jednu úroveň v závislosti na zvolené možnosti.

Změna polohy prvků plánu

Oprávnění uživatelé mohou upravovat strukturu WBS. Můžete měnit pozici jednotlivých položek plánu i celých skupin úkolů.

Další informace naleznete na: Struktura povolení

Změna polohy prvku rozvrhu pomocí přetažení myší

  1. Přejděte na kartu plánu projektu.
  2. Otevřete zobrazení Seznam nebo Gantt.
  3. V seznamu úkolů najeďte kurzorem na řádek prvku plánu, který chcete přesunout.
    Vedle názvu úkolu se zobrazí symbol šesti teček.
  4. Najeďte na symbol šesti teček a podržte jej, poté přetáhněte řádek prvku plánu, který chcete přesunout na požadované místo.
    Číslo WBS vybraného prvku se přizpůsobí místu, kam byl přetažen.

Změna polohy prvku plánu pomocí možnosti Přesunout výše/níže

  1. Přejděte na kartu plánu projektu.
  2. Otevřete zobrazení Seznam nebo Gantt.
  3. Najeďte kurzorem na řádek prvku plánu, který chcete přesunout.
    Vedle názvu úlohy se zobrazí symbol tří teček.
  4. Klikněte na symbol tří teček.
    Otevře se nabídka dostupných možností, mezi nimiž je i možnost Úroveň.
  5. Najeďte kurzorem na možnost Level (Úroveň).
    Zobrazí se seznam možných voleb, například move lower (posunout níže) a move higher (posunout výše).
  6. Klikněte na možnost Přesunout níže nebo Přesunout výše.
    Číslo WBS vybraného prvku se odpovídajícím způsobem změní.

Přizpůsobení sloupců v seznamu plánu

Každý uživatel si může zobrazení seznamu harmonogramu projektu individuálně přizpůsobit zobrazením a skrytím vybraných sloupců. Toto nastavení je individuální pro každý projekt a uživatele. Pokud jeden uživatel vypne zobrazení sloupců u vybraného projektu, neovlivní to viditelnost sloupců ostatních uživatelů. Úprava viditelnosti sloupců v různých projektech stejným uživatelem bude fungovat podobně. Pokud konkrétní uživatel vypne viditelnost vybraného sloupce, nebude to mít vliv na viditelnost tohoto sloupce v jiných projektech.

Zapnutí a vypnutí viditelnosti sloupců

  1. V projektu klikněte na tlačítko Sloupce na kartě plánu v seznamu úloh.
    Zobrazí se seznam sloupců, které jsou k dispozici pro otevřený projekt.
  2. Zapněte/vypněte viditelnost vybraných sloupců zaškrtnutím políčka vedle jejich názvu.
    Sloupce, u nichž je políčko modře zvýrazněno, se zobrazí v seznamu plánu. Sloupce, u kterých není zaškrtávací políčko označeno modře, nejsou v seznamu plánu viditelné.

Změna pořadí zobrazených sloupců

  1. V projektu klikněte na tlačítko Sloupce na kartě plánu v seznamu úloh.
    Zobrazí se seznam sloupců, které jsou k dispozici pro otevřený projekt.
  2. Najeďte kurzorem na řádek s názvem sloupce, který chcete přesunout.
    Před názvem sloupce se objevil symbol šesti teček.
  3. Najeďte na symbol šesti teček a podržte jej, poté přetáhněte řádek sloupce, který chcete přesunout, na požadované místo.
    Sloupce se v seznamu plánu zobrazují v pořadí, v jakém jsou uvedeny v seznamu sloupců. Vybraný sloupec se zobrazí v místě, kam byl přetažen.

 

Hromadné úpravy

V zobrazení plánu můžete upravovat více úloh současně.

Aktivace režimu hromadných úprav

  1. Klikněte na políčko vedle názvu první úlohy, kterou chcete upravit.

  2. Systém automaticky spustí režim hromadných úprav:

    • Vedle každého úkolu se zobrazí zaškrtávací políčka.

    • Na stránkách „Hromadné úpravy“ panel se vysune z pravé strany obrazovky.

    • Řádkové úpravy jednotlivých úloh v plánu budou zakázány.

  3. Vyberte všechny úlohy, které chcete upravit. Pomocí hlavního zaškrtávacího políčka v horní části seznamu můžete také vybrat nebo zrušit výběr všech úkolů (tím se respektují všechny aktivní filtry).

Panel hromadných úprav

Na panelu Hromadné úpravy můžete u všech vybraných úloh současně změnit následující údaje:

  • Majitel.

  • Datum zahájení, datum ukončení a doba trvání.

  • Hodnoty všech vlastních polí plánu aktivních v projektu.

Chcete-li změny uložit, použijte „Aktualizovat vybrané“ tlačítko. Chcete-li odstranit všechny vybrané úlohy, klikněte na tlačítko „Odstranit vybrané“. Všechny tyto operace jsou zaznamenány v historii schématu.

Exportovat seznam rozvrhu

Seznam plánů můžete exportovat do souboru aplikace Excel nebo do souboru .xml podporovaného aplikací Microsoft Project. Tento soubor lze poté nahrát nebo uložit do znalostní báze organizace, například jako vzor osvědčených postupů plánování projektů. Při exportu se do souboru extrahují data z aktuálně zobrazených sloupců. Pokud chcete exportovat všechna data nebo jen jejich část, povolte nebo zakažte viditelnost vybraných sloupců.
Uložení plánu:
  1. Otevřete projekt, který chcete exportovat.
  2. V projektu klikněte v seznamu plánů na tlačítko Exportovat. Zobrazí se seznam možností exportu.
  3. Vyberte formát exportu: Vyberte exportní formát Excel (.xlsx ) nebo Microsoft Project (.xml). Spustí se generování souboru, který bude automaticky stažen prohlížečem. Stažený soubor bude obsahovat data ze sloupců viditelných v seznamu exportovaných plánů.